Jump to content

A korallzátonyok tovább haldokolnak, ha nem csökken a szénkibocsátás

2016. 02. 26. 16:00

Laboratóriumi körülmények között növekedésre bírni a korallt szép eredmény, de teljesen más dolog újjáépíteni egy korallzátonyt, amit az óceán savasodása károsított.

A korallzátonyok pusztulásának megállítása, sőt akár visszafordítása elviekben már lehetséges. Kérdés, hogy ami már papíron működik mennyire megvalósítható. Tudósok egy csoportja már megpróbálta ellensúlyozni a növekvő szén-dioxid-szint hatásait az ausztrál Nagy-korallzátonynál azzal, hogy nátrium-hidroxidot pumpáltak a lagúnákba, amik izolálódnak, amikor apály van.

Egy órányi nátrium-hidroxid kezelés is már önmagáért beszél. A korallok elnyertek 17,3 % nátrium-hidroxidot, aminek hatására 7%-al emelkedett az átlagos növekedésük. S bár látszólag nincs más teendő, mint ezt a módszert nagy tételben is alkalmazni a korall-problémára, ez mégsem ilyen egyszerű. A nátrium-hidroxid drága és ráadásul a beszerzés logisztikáját is nehéz lenne megoldani, írja a The Verge.

Az egyetlen igazi és tartós megoldás jelenleg az lenne, ha sikerülne visszafogni az óceánok szennyezését, ha csökkenne a szénkibocsátás mértéke. Ez nem csak a korallzátonyokat mentené meg, de az óceán teljes életvilágára pozitív hatást gyakorolna.

(Forrás: engadget.com; theverge.com)