Jump to content

Az MIT hasznos hullámérzékelővel lepi meg a hajósokat

2016. 02. 28. 13:00

A kóbor hullámokból kialakuló óriáshullámok komoly veszélyt jelentenek. Hála az MIT kutatóinak mostantól kapnak egy kis előnyt a hajósok, hogy fedezékbe vonulhassanak.

A kóbor hullámokból (rough waves) akár hatalmas, több méter magas vízfalak is keletkezhetnek, ráadásul eddig nehézségeket okozott az előrejelzésük, ami igazán veszélyessé tette őket. Az MIT által fejlesztett rendszer képes 2-3 perccel előre jelezni ezeket az eseményeket, lehetőséget adva a hajósoknak biztonságba vonulni.

A hagyományos módszerek, amivel detektálni lehet egy ilyen eseményt hasonló az időjárás modellező berendezésekhez. Egy kis halászhajón persze megvalósíthatatlan, hogy több szobányi szuperszámítógép legyen elhelyezve ilyen célból. Pedig pont ezek a hajók és legénységük vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a kóbor hullámokkal szemben.

Az új eljárás ennél jóval helytakarékosabb és megvalósíthatóbb. Mindössze egy LIDAR (Light Detection and Ranging) magyarul lézer alapú távérzékelő, egy RADAR és egy laptop szükséges, na és persze az MIT által fejlesztett új algoritmus. Ha pedig a hullám elég magas vagy széles, akkor egy hangjelzés figyelmezteti a matrózokat. Egy ilyen rendszer elterjedése nagyon hamar sokkal biztonságosabbá teheti a hajózást mindenki számára.

(Forrás: engadget.com)