Jump to content

Protein-meghajtású bioszámítógépet építettek a tudósok

2016. 02. 29. 10:00

Mit szólnánk, ha a legkifinomultabb mesterséges intelligencia szegődne asszisztensünké? Talán nincs is olyan messze az a jövő, ahol az IBM Watson teljesítményére  képes applikációk számunkra is elérhetővé válnak.

A szuperszámítógépek elnevezésüket rendre hihetetlenül lenyügöző nyers erejüknek köszönhetik, de ennek megvan a maga ára is. Nem csak a pénzbeli értékük, de hely és energiafogyasztási igényük is hatalmas. Talán pont ezeket a problémákat sikerült kikerülni egy kutatócsapatnak, akik létrehoztak egy protein-meghajtású bioszámítógépet. A Lund Egyetem külön megjegyezte, hogy milyen hasznos lehet ez az áttörés a kriptográfiai és a matematikai optimalizálási terület számára. Ellentétben a tradicionális számítógépekkel ezek a bioszámítógépek nem lineárisan, hanem párhuzamosan is képesek működni, ami sokkal gyorsabb problémamegoldást tesz lehetővé. Ráadásul a hagyományos tranzisztorhoz képest kevesebb, mint 1% energiát használ fel az új technológia egy számolási lépés végrehajtásához.

A CBC beszámolója szerint jelenleg még erősen tesztfázisban van a bioszámítógép. Viszont az elkészült modell csupán akkora, mint egy könyv, ami nagy előrelépés az IBM Watson AI-hoz képest, ami több mint 90 szervermodulból áll. Az ATP- meghajtású modell azonban még teljesítményben bőven elmarad az IBM szuperszámítógépétől, de a tudósok nagyon bizakodóak a technológia határainak bővíthetőségét illetően.

(Forrás: engadget.com)