Jump to content

A génmódosítás biztonságossá teheti a búzát a lisztérzékenyek számára

2017. 09. 30. 15:39

Száz emberből egy lisztérzékeny a világon. Bár az orvosok továbbra is megosztottak az autoimmun betegség okait illetően, egy dolog biztos: ha diagnosztizálnak vele valakit, akkor kerülnie kell a glutént.

Az étkezési szokások megváltoztatásának hosszútávú fenntartása azonban nem könnyű, különösen, amikor a legelterjedtebb élelmiszereket, például a kenyeret kell félretenni. Szerencsére úgy néz ki lesz megoldás, a jó öreg tudománynak köszönhetően. Egy spanyol intézet kutatói génmanipuláció segítségével egy teljesen új típusú búzát kísérleteztek ki, amely csökkenti az immunválaszokat a gluténérzékeny betegek körében.

Ahogy azt a csapat a tanulmányában kifejti, a problémát a glutén fehérje összetevője jelenti. a CRISPR technikával felfegyverkezve úgy döntöttek, hogy a búzában található gliadinek után mennek. Eddig sikerült sikeresen kivágniuk 35-öt a komponens 45 célba vett génjéből. Ez már nem rossz, de még mindig van hova fejlődni, mielőtt a genetikailag módosított búza készen állna. Mindazonáltal az eredmények ígéretesek. A tudósok remélik, hogy egy nap majd alacsony gluténtartalmú élelmiszereket állíthatnak elő a munkájuknak köszönhetően, ezzel rengeteg beteg életét megkönnyítve.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)