Jump to content

Három mikroszatellit kilövést tervez a Vector Virginiában

2017. 10. 23. 14:44

Virginia állam kormányzója bejelentette, hogy a mikroszatellitekre specializáoldott Vector nevezetű cég hamarosan egy hármas kilövést fog lebonyolítani az állam Wallops-szigeti űrkikötőjéből.

A Virginia állam kormányzója által tett bejelentés nem sokat árul el a kilövésekről. Annyit lehet tudni biztosan, hogy a kilövéseket a Vector nevezetű vállalat fogja lebonyolítani a Wallops-szigeten lévő állomásról. A rakományról vagy a megbízóról nem esett szó, viszont azt tudni lehet, hogy a kilövésre kerülő szatellitek méretben elmaradnak a tipikus kereskedelmi szatellitektől.  A cég 39 láb hosszú Vector-R (másnéven Wolverine) rakétája csupán 145 font súlyt tud földkörüli pályára vinni.

A legtöbb mikroszatellitnek persze pont ez a lényege. A normál méretű rakéták kilövésének a töredékéért képesek pár száz font súlyú rakományt földkörüli pályára vinni. A jelenlegi megállapodás értelmében a következő 24 hónapban három kilövést végezhet a Wallops-szigeti állomásról a Vector, illetve további öttel van lehetőségük bővíteni.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Vector Space Systems)