Jump to content

A kutatóknak sikerült megfigyelni az első csillagközi üstököst

2017. 10. 25. 21:59

Minden üstökös, amit eddig az emberiség valaha is látott, az a saját Naprendszerünkön belülről érkezett. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy most csillagászoknak sikerült megfigyelniük egy igazán távóli jövevényt.

A Hawaii Pan-STARRS 1 teleszkóp segítségével a csillagászok nyomon tudták követni azt a C/2017 U1 objektumot, amely egy olyan rendkívül excentrikus, hiperbolikus pályán mozog (vagyis elég gyorsan mozog, hogy leküzdje a gravitációs vonzást), ami nem a Naphoz köthető. A  jelenlegi pálya tehát azt sugallja, hogy ez az üstökös megszökhetett egy közeli csillagról, mintsem hogy valami lelökte volna a szokásos útvonaláról és Nap gravitációs vonzása behúzta.

Ezek egyelőre előzetes számítások alapjain nyugvó megállapítások, ami azt jelenti, hogy még további munkát igényel majd, hogy a kutatók biztosan kijelenthessék, hogy ez az üstökös valóban a Naprendszeren kívülről érkezett. A végső megerősíést tehát még hátra van, de ha minden igaz, akkor az emberiség történetében először figyelt meg egy a Naprendszeren kívülről érkezett objektumot.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)