Jump to content

Holnap lesz esedékes a SpaceX titkos ’Zuma’ kilövése

2017. 11. 15. 10:06

November 16-án, valahol 20 és 22 óra között (EST) a SpaceX egy titokzatos ’Zuma’ nevezetű szállítmányt küld fel az atmoszféránkon túlra egy Falcon 9-es rakéta segítségével.

Az űrvállalat november 11-én tudta le annak a Falcon 9-es rakétának a tesztkilövését, amellyel 15-áén célba kívánta juttatni a rejtélyes Zuma nevű csomagot. Az idő fontos tényező, s bár végül a kilövést az eredeti tervhez képest el kellett tolni egy nappal (és könnyen lehet, hogy ismét el kell majd halasztani), de a Zuma november 30-ig el kell induljon. Hogy miért olyan fontos, hogy a csomag pozícióba kerüljön még ennek a hónapnak a végéig az ugyanúgy nem tisztázott, mint a küldetés egyéb részletei.

A SpaceX szerint a szállítmány, amit a Northrop Grumman védelmi technikai vállalat állított össze, az amerikai kormánynak lesz. A Northrop a megkeresésekre csak annyit árult el, hogy a rakomány titkosított, amely információ egyenlő egy nagy kerek nullával.

A Flordia Today szerint a SpaceX számára nem újdonság titkos kilövéseket indítani, amelyekkel például olyan kémműholdakat juttattak fel korábban, amiket az NRO vagy a DOD is használ. Mindenesetre egy kormányügynökség sem ismerte el még, hogy ők állnának a Zuma mögött, így továbbra is csak a találgatás marad a jó fantáziával megáldott összeesküvéselméletek gyárosainak.

(Forrás: SpaceX Kép forrása: SpaceX)