Jump to content

Egy szomszédos exobolygó lehet az egyik leglakhatóbb számunkra

2017. 11. 22. 07:51

Csillagászok egy csoportja fedezte fel azt a tőlünk „alig” 11 fényévnyire tanyázó Föld-szerű exobolygót, ami eddigi ismereteink szerint az egyik  kolonizálásra leginkább alkalmas jelölt lehet az emberiség számára.

A Ross 128 b, amely a második legközelebbi mérsékelt bolygó, aminek hőmérséklete megfelel az élethez, míg a legközelebbi a Proxima b csupán 4 fényévnyi távolságra van. Habár mindkettő egy vörös törpe körül kering, az univerzum lehidegebb csillagai körül, a Ross 128 b csillaga így is sokkal barátságosabbnak tűnik.  Konkrétan nem olyan gyakoriak nála a halálos ultraibolya és röntgensugárzást kibocsátó napkitörések, mint a Proxima Centaurinál, ráadásul még egy az élethez szükséges atmoszférával is rendelkezik, ami a bolygó lassú forgása és gyenge mágneses aktivitása miatt nem is fog egyhamar eltűnni.

A Ross 128 b exobolygóra az ESO HARPS műszerének segítségével bukkantak rá a csillagászok és azt is sikerül megállapítaniuk az adatokból, hogy 35% nagyobb, mint a Föld. A Ross 128 b 9,9 Földi nap alatt megy egy kört és hússzor közelebb van a csillagjához, mint a mi bolygónk a Naphoz. Ez a közelség csak azért nem jelent problémát, mert a Ross 128 egy vörös törpe, míg a mi csillagunk egy sárga törpe, ami kétszer olyan meleg. A kutatók szerint a szóban forgó exobolygó felszínén -60 és 20 Celsius fok körül mozoghat a hőmérséklet, ami éppenséggel nem túl barátságos, de még mindig jobb, mint ha ropogósra sütne minket a nap. Mindenesetre a kutatók további munkájára lesz szükség, hogy kiderüljön, hogy valóban egy az élet támogatására potenciálisan alkalmas exobolygóval van-e dolgunk.

(Forrás: eso.org Kép forrása: eso.org)