Jump to content

Utolsó pillanatban kapott hitel mentette meg a Theranos vállalatot a csődtől

2017. 12. 24. 21:28

A Theranos igen távolra került már azoktól a napoktól, amikor még neve kedves, vidám tekinteteket varázsolt a biotechnológia iparágba befektetni vágyó emberek arcára.

A Wall Street Journal forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy a vértesztelésre szakosodott cég kizárólag egy 100 millió dolláros kölcsönnek köszönheti, hogy elkerülte a csődöt, amit a Fortress befektetői csoport hitelezett meg nekik. Ez az utolsó pillanatban jött összeg elég kell legyen, hogy a Theranos túlélje a következő esztendőt, de a puszta túlélés aligha lesz elég, hiszen a Fortress befektetői minden bizonnyal profitot szeretnének látni a befektetésük után.

A Theranos mindenesetre egyáltalán nem dőlhet most hátra. A kölcsönért fedezetként a Fortress nem csak 4%-os részesedést, de a cég szabadalmait is megkapta. Továbbá a kölcsön feltétele bizonyos termékek és működési mérföldkövek megvalósítása. Ha a Fortress úgy ítéli meg, hogy a cég nem mutat fel elegendő előrelépést az ügyben, akkor könnyedén kiránthatják a Theranos lába alól a szőnyeget.

A Theranos nem kommentálta a híreket, ugyanakkor egy ilyen megállapodás önmagában is elárulja, hogy nagy szüksége volt a cégnek a tőkeinfúzióra. Másrészt a pénzügyi gondokon felül minden bizonnyal a labortórium birtoklástól és működtetéstől való két éves eltiltás begyűjtésé sem segített. A befolyó extra tőke nem csak segíthet kihúzni addig, hogy újból laborok megnyitásába kezdhessen gondolkozni a cég, de a tesztelés és a termékek piacrajuttatásának folyamatát is segíthet felgyorsítani.

(Forrás: cnbc.com Kép forrása: cnbc.com)