Jump to content

A világon először klónoztak majmokat a tudósok

2018. 01. 25. 23:49

Kinyitottuk Pandora szelencéjét, visszacsinálni pedig már képtelenség. Dolly bárány óta a tudósok már egy sor emlőst klónoztak a kutyáktól a pónikig, most pedig eljött a következő lépés ideje.

A klónozásban a következő lépést nem más jelenti, illetve jelentette, mint hogy főemlőst klónozzanak a kutatók. Ennek a lépésnek a megtételére nem rég sor is került kínai kutatók által, akik két Macaca fascicularis, azaz közönséges makákó klónt hoztak létre. A két klón a Csung Csung és a Hua Hua nevet kapta, és ugyanazzal a sejtmag transzfer (SCNT) eljárással hozták őket létre, mint a világ első klónozott emlősét, Dolly-t.

A folyamat így sem volt egyszerű. A kutatóknak 127 petesejtre és 79 embrióra volt szüksége ezekhez az eredményekhez, illetve a kutatóknak továbbra is szüksége volt magzati sejtekre, hogy működjön a dolog.

A próbálkozások nyomán megszületett két kicsi makákó minden jel szerint teljesen egészséges, így semmi akadálya, hogy a kutatók tovább folytathassák a munkájuk. Még az idén több klónozással létrehozott főemlősre számíthatunk.

Néhányan úgy vélik, hogy ezzel már végzetesen közel kerültünk az emberi klónozáshoz, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek világunkra, míg mások a klinikai és gyógyszeripari kutatások szempontjából rendkívüli lehetőségként tekintenek a mostani eredményekre.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / Xinhua/Jin Liwang)